Opleidingen
Waarom een opleiding volgen?
Jaarlijks rapporteert IPAF (International Powered Access Federation) het aantal fatale ongevallen bij het gebruik van mobiele hoogwerkers. In 2021 waren er 603 meldingen uit 28 landen. Bij deze incidenten waren 628 mensen betrokken die in 109 dodelijke ongelukken resulteerden. Dit is een afname ten opzichte van de 126 dodelijke ongevallen het jaar ervoor (2021).
De werkgever is weliswaar vanuit wetgeving verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor de medewerkers, maar met alleen het borgen van je aansprakelijkheid voorkom je nog niet alle ongevallen. Bovendien kunnen schadegevallen een grote impact hebben op de resultaten en continuïteit van je organisatie.
Veilig werken met hoogwerkers (Tüv)
Met een hoogwerker cursus van TÜV zorg je er niet alleen voor dat je kan laten zien dat je er alles aan doet om veiligheid van jou en/of je medewerkers te waarborgen, je gaat ook veiligheidsbewust met de hoogwerker om. Tijdens onze training wordt je van alle noodzakelijke kennis op de hoogte gebracht om een hoogwerker veilig en veiligheidsbewust te bedienen.
Tijdens de cursus leer je over wet- en regelgeving, typen hoogwerkers en bijbehorende risico's die, naast omgevingsfactoren, de veiligheid beïnvloeden. Vervolgens leer je in de praktijk aan de hand van een hoogwerker welke veiligheidsvoorzieningen er beschikbaar zijn om veilig te werken met een hoogwerker.
Tijdsduur: hele dag
Maximaal aantal deelnemers: 8 per dag
Veilig werken met hoogwerkers (IPAF)
Het IPAF opleidingsprogramma voor de bediening van hoogwerkers is ontwikkeld in nauwe samenwerking met professionals uit de hoogwerkerindustrie en is als enige door de Duitse TÜV gecertificeerd op grond van de minimum standaard vereisten zoals vermeld in de ISO norm 18878. Na succesvolle afronding van deze cursus ontvang je een certificaat en een hoogwerkerlicentie in de vorm van de bekende PAL Card.
De PAL Card (Powered Access License) wordt op vele wereldwijde werklocaties erkend als een bewijs dat de houder ervan op het hoogste niveau is opgeleid. De PAL Card geeft aan op welke categorieën hoogwerkers de opleiding heeft plaatsgevonden en op welk niveau de houder er van is opgeleid; als bediener, als demonstrateur of als instructeur. Om misbruik te voorkomen is de PAL Card beveiligd met een holografisch logo, een foto en de handtekening van de houder.
Tijdsduur: hele dag
Maximaal aantal deelnemers: 3 tot 6 per dag
Veilig werken met de Heftruck (Tüv)
Met het volgen van een heftruck cursus van TÜV wordt je uitgerust met voldoende theoretische en praktijkgerichte kennis om de heftruck dusdanig te kunnen bedienen dat veiligheidsrisico’s en risico op schade tot een minimum beperkt blijven. De cursus biedt voldoende basiskennis voor veilig en kundig gebruik van een heftruck in dagelijkse activiteiten. Met het inzetten van de training verminder je schaderisico’s en voldoe je aan wet- en regelgeving vanuit de Arbowet met betrekking tot aansprakelijkheid en aan eisen vanuit opdrachtgevers aan training en opleiding van je personeel.
Tijdsduur: hele dag
Maximaal aantal deelnemers: 8 per dag
Veilig werken met de Verreiker (Tüv)
Met het volgen van een verreiker cursus leer je voldoende basiskennis om veiligheidsbewust en kundig gebruik te kunnen maken van een verreiker in dagelijkse activiteiten. Zo verminder je veiligheidsrisico’s voor jezelf, eigen medewerkers en de omgeving. Tevens voldoe je aan wetgeving en de verwachtingen van opdrachtgevers. Om echt veiligheidsbewust te worden, is het niet alleen belangrijk om naar het praktische besturen van de verreiker te kijken, maar ook naar de theorie. Met het kennen van de kenmerken, het ontwerp en veiligheidsvoorzieningen van verschillende verreikers, ben je veel beter op de hoogte van hoe veiligheid in de praktijk tot uiting komt.
Tijdsduur: hele dag
Maximaal aantal deelnemers: 4 per dag
Inhoud van de trainingen
Indeling van de opleidingsdag
In alle trainingen wordt het volgende behandeld:
Theorie
Tijd: 08:00 - 12:30 uur
- Hoe een hoogwerker, heftruck of verreiker gebruikt dient te worden.
- Controle voor ingebruikname.
- Welke soorten hoogwerkers er zijn met de werking van de bijbehorende functies.
- Wet- en regelgeving.
- Veiligheidsvoorzieningen en bewustwording van risico's.
- Hoe veilig te werken met een hoogwerker, heftruck of verreiker.
De theorie-examens worden in de ochtend gedaan.
Lunch
Tijd: 12:30 - 13:00 uur
Wordt door ons verzorgd.
Praktijk
Tijd: 13:00 - 17:00 uur
Tijdens het praktijkgedeelte (hoogwerker) van de ''Tüv'' opleiding wordt gewerkt met één knikarm hoogwerker.
Tijdens het praktijkgedeelte (hoogwerker) van de ''IPAF'' opleiding kan met vier verschillende categorieën gewerkt worden:
- Statisch verticaal (1A)
- Statisch (knik)telescoop (1B)
- Mobiel verticaal (3A)
- Mobiel (knik)telescoop (3B)
De praktijk-examens worden in de middag gedaan.
Opleidingsvoorwaarden
Voorwaarden
Je bent minimaal 18 jaar oud.
Het dragen van veiligheidsschoenen is verplicht.
Het dragen van valbeveiliging is verplicht (wordt door ons verzorgd).
Geldig legitimatiebewijs meenemen op dag van de opleiding.
Locatie
De opleidingen worden bij ons op locatie gegeven. In uitzonderlijke gevallen kunnen we hiervan afwijken.
Geldigheidsduur
De opleidingen zijn allemaal VCA erkend en 5 jaar geldig.
Na succesvolle afronding van de examens krijg je binnen ongeveer 1,5 week je certificaat en pas (creditcard formaat) toegestuurd.
Vraag meer informatie aan